Onko työttömyys rikos?? Onko työtön rikollinen? On Suomessa.

Suomessa kun ihminen vasten tahtoaan joutuu työttömäksi kohtelu muuttuu täysin. On kuin yhdessä hetkessä aiemmin arvokas ihminen muuttuisi rikollisen arvottomaksi jonka on nieltävä kaikki vastenmielisyys mitä kohtaa ja kokee.

Suomessa yleinen ilmapiiri työttömiä kohtaan on todella kammottava. Helposti taustoista selvää ottamatta annetaan vääristynyt moukkamainen kuva jossa työtön itse on työttömyytensä aiheuttanut.

Ajateltava: Työttömäksi joutuvan kolkosta arjesta kertoo aika paljon miten työelämässä tuolloin olleen arvokkaan ihmisen muuttuu arvottomaksi ja vain siksi kun hänellä ei ole enään työpaikkaa.

Miksi työssä oleva on arvokkaampi kuin työtön.

Ihmisen arvottomaksi tekemisen prosessi alkaa kun YT (Yhteistoiminta) neuvottelut alkavat. YT neuvottelun todellinen idea on antaa työntekijälle mahdollisuus kertoa miksi juuri hänet voidaan irtisanoa. Suomessa YT sirkus on vain yksi brutaaleista näytöksistä joissa työtätekevälle annetaan potkut eli suomeksi työsuhde irtisanotaan. Tässä kohtaa on työntekijää nöyryytetty jo kaksi kertaa siis YT ja Potkut. YT neuvottelujen henki on verrattavissa tilanteeseen jossa tapettavalle annettaan puudutus jottei tappaminen olisi kivuliasta.

Syyt potkuihin pyritään kaunistelemaan sanoilla jotka eivät aina kestä päivänvaloa. Päällekkäisyydet, tehostaminen, tuotannolliset syyt ovat käteviä perusteita jolla varsinkin vauraat yhtiöt hoitavat irtisanomisen perustelut.

Pörssiyhtiöissä osakkeenomistajia hemmotellaan kun pörssikurssit saadaan YT neuvotteluilla nousemaan ja osakkeenomistajat kuittaavat osinkoja.

Seuraavaksi Ihmistä rangaistaan kun yhteiskunta määrittelee hänet työttömäksi. Tämä arvottomaksi tekevä titteli käynnistää byrokraattisen normifetissien keksimän tukiviikadon josta ei välttämättä selviä sillä nämä normifetissit ovat rakentaneet järjestelmät sellaiseksi josta on kaikki inhimillinen kuorittu pois.

Lopuksi alkaa epäreilu oman elämän ja oman talouden “sopeuttaminen” jossa sinulta riistetään kaikki inhimillisyys, hyvä ja tasapainoinen arki. Työttömäksi joutuminen on myös sosiaalinen menetys. Arjen yksinäisyys on monelle sitä arkea joka syntyy kun työttömäksi joutuneelta on riistetty työelämässä saadut työkaverit jotka melko varmasti hylkäävät työttömäksi joutuneen. Kolkko, kylmä ja banaali prosessi vedetään loppuun saakka.

Työttömäksi joutuneelta riistetään mahdollisuus työpaikkaan, tasapainoiseen toimeentuloon, Sosiaalinen verkosto, Ihminen pakotetaan tuntemaan häpeää asiasta joka ei ole hänen syynsä.  Työttömäksi joutuneen läheisetkin joutuvat osaltaan yhteiskunnan silmätikuksi. Perheellisten lapsen joutuvat koulussa kouluväkivallan ja henkisen alistamisen kohteeksi.  Ihmisen ja hänen arjen väri muutetaan  harmaaksi.

Kaiken tuon edellisen summana suomalainen yhteiskunta hyväksyy kaikenkaiset irtisanomiset korvia satuttavan hiljaisuuden vallitessa eikä uskalla tuomita yritystä joka tavoittelee säästötermeihin kätkeytyen vain itselleen ja osakkeenomistajille sitä jonka työtön menettää.

Suomalainen yhteiskunta muuttuu mielisairaaksi kun työtön pakotetaan etsimään sitä mitä ei ole eikä välttämättä tule,siis työpaikkaa. Miten päättäjät ja yhteiskunta voi vaatia uuden työpaikan löytymistä kun vanhojakin irtisanotaan.

Suomessa työttömältä on riistetty jopa oikeus lomaan ja vapaa-aikaan. Vainko työssäkäyvällä on oikeus lomaan ja vapaa-aikaan niin ettei tarviste olla tavoitettavissa. Työttömän elintärkeitä tukia voidaan lakkautta tai pienentää jos et ole tavoitettavissa sillä se voidaan tulkita ettet ole ollut ottamassa työpaikkaa vastaan.

Suomessa normifetissit haluavat poistaa työttömyyden jopa tilastoista joten kaikenlainen “Kikkailu” ja “tempputyöllistämiset” toimivat tehokkaana tapana siivota tilastoja.

Työssä käyvä ei voi olla arvokkaampi kuin työtön.

Kerttu Vali Päätoimittaja Victoria Media